20.10.2021

Bezplatná pomoc lidem v dluzích: 10. ročník Dne bez dluhů

Hradec králové, 20. října 2021 – V České republice proběhne jubilejní 10. ročník Dne bez dluhů. I letos bude tato vzdělávací akce plně bezkontaktní. Lidé, kteří se potýkají se splácením dluhů a potřebují poradit, mohou po celý měsíc listopad využít bezplatnou telefonní linku 800 700 880 anebo pokládat své otázky prostřednictvím webových stránek www.nasedluhy.cz. Již podruhé naši odborní poradci zájemcům na vyžádání poskytnou zdarma výpis z Centrální evidence exekucí, tedy informaci, jestli je proti nim aktuálně vedena exekuce. Organizátorem Dne bez dluhů je společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Hlavním partnerem akce je Úřad práce ČR. Na akci se podílí mnoho neziskových organizací: Asociace občanských poraden, Rubikon Centrum, Dětské krizové centrum NOMIA, Slezská diakonie, Vzdělávací a komunitní centrum Integra, Diakonie ČCE – středisko Západní Čechy. Akce probíhá také ve spolupráci s projektem kolikmam.cz, Asociací inkasních agentur a jejími členskými společnostmi LogiCall Česká republika a EOS KSI Česká republika a Filozofickou fakultou Univerzity Hradec Králové.

Den bez dluhů společnost KRUK uspořádala poprvé před třinácti lety v Polsku. Postupně se projekt rozšířil i do Rumunska, České republiky a na Slovensko.

„Mimořádná opatření během loňského i letošního roku dopadla na všechny Čechy. Mnoha lidem se snížily nebo vypadly příjmy, a to se projevilo na schopnosti splácet své dluhy. I v letošním roce jsou naši odborní poradci po celý listopad připraveni na bezplatné telefonní lince a na webu všem zájemcům poradit se zhodnocením obtížné finanční situace s ohledem na jejich příjmy a závazky, které musí splácet. Dluhů Vás nezbavíme, ale výstupem bezplatné konzultace bude návrh konkrétního plánu, jak krok za krokem postupovat, kde omezit náklady, jak sehnat další zdroj příjmů nebo jak rozložit závazky na delší časové období. Základem je ale vždy komunikace s věřitelem a realistický pohled na vlastní finanční možnosti,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK a doplňuje: „Pokračujeme v zahájené spolupráci s projektem kolikmam.cz a budeme poskytovat zdarma výpis z Centrální evidence exekucí. Mnoho lidí netuší, jestli je na ně vedena exekuce a kolik jich případně je. Příčinou dluhové pasti nemusí být vždy nezodpovědné chování spojené s nízkou finanční gramotností, ale komplikovaná životní situace jako je ztráta zaměstnání, ztráta partnera anebo dlouhodobá nemoc.“

citace ÚP“ shrnuje zastupující generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

citace kolikmam.cz

Průměrná výše dluhu českých dlužníků v letošním roce klesá

Z pravidelných analýz společnosti KRUK vyplývá, že průměrná výše dluhu českých dlužníků v roce 2021 je 26 100 korun, zatímco v roce 2020 byla průměrná výše dluhu 27 100 korun. Stále platí, že si častěji a více půjčují muži (57 % dlužníků s průměrným dluhem bezmála 27 600 korun). Nejvíce dlužníků opět pochází z Moravskoslezského kraje, kde bydlí necelých 16 % českých dlužníků s průměrným dluhem 24 700 korun. V průměru nejvyšší závazky mají dlužníci z Prahy (29 500 korun), kteří tvoří 7 % všech dlužníků v ČR. Z analýz společnosti KRUK vyplývá, že za posledních 5 let se zadluženost Čechů postupně snižuje s výjimkou roku 2017.

O společnosti KRUK
Společnost KRUK Česká a Slovenská republika s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku, Německu, Itálii, Španělsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. Partnerský, osobní přístup k zadluženým osobám či firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní přednosti, kterými se KRUK vyznačuje. Cílem tohoto přístupu je motivovat zadlužené osoby k zahájení jednání o splacení dluhů. Více informací o společnosti KRUK je k dispozici na webu www.cz.kruk.eu.

Kontakt pro média:

Lucie Peřinová