12.06.2023

Půjčku či úvěr má více jak třetina Čechů, nejčastěji na pořízení, stavbu nebo rekonstrukci bydlení

Hradec Králové, 12. června 2023 – Průzkum společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků, zjistil, že nějakou půjčku či úvěr má v současnosti více než třetina Čechů (35 %), mírně častěji muži (36 %) než ženy (33 %). Nejčastější výše půjčky je 100 tisíc až milion korun (36 % respondentů). Zatímco ženy si častěji půjčují menší částky, muži se zadlužují více.

Oproti obdobnému průzkumu z roku 2021 Čechů s půjčkami a úvěry jen mírně přibylo – před dvěma lety šlo o necelých 33 % respondentů. Ženy si dle předchozího průzkumu půjčovaly méně často (30 %), ale rozložení výše úvěrů bylo prakticky stejné. Češi si půjčují peníze především v produktivním věku, ale například ve věkové kategorii 55 až 64 let má úvěr mezi 100 tisíci a milionem korun více než 53 % respondentů průzkumu. V roce 2021 mělo úvěr v tomto rozsahu i 50 % respondentů ve věku 18 až 24 let, v současné době je to už jen 43 % Čechů. Úvěry přes milion korun mají zejména lidé ve věku 25 až 44 let, ale půjčky do 100 tisíc korun má i bezmála 38 % seniorů ve věku 65 a více let (v roce 2021 to bylo necelých 28 %). Výrazně se snížil podíl seniorů s úvěry mezi 100 tisíci a milionem korun – z necelých 43 % v roce 2021 na současných 22 %.

Podíl zadlužených Čechů se příliš nemění s dosaženou úrovní vzdělání, ale výrazně častěji jsou zadluženi lidé z Karlovarského kraje (52 % respondentů), následovaní obyvateli kraje Zlínského (43 %). Nejméně lidí s úvěry žije na Vysočině (25 %). „Podíl lidí s půjčkami a úvěry rychle roste s výší osobního příjmu, respektive příjmu domácnosti. Výrazně častěji se zadlužují lidé pracující v sektoru finančních a pojišťovacích služeb a v oboru informačních technologií a telekomunikací. To pravděpodobně souvisí s větší ochotou a možností lidí s nadprůměrnými příjmy investovat například do vlastního bydlení,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Češi si zdaleka nejčastěji půjčují na bydlení – zejména na stavbu či pořízení domu či bytu (téměř 29 %) a na rekonstrukci bydlení (26 %). Následuje nákup automobilu s necelými 24 %, který ale úvěrem financují výrazně více muži (přes 29 %) než ženy (17 %). Mladší lidé si půjčují nejčastěji na pořízení auta, s rostoucím věkem převáží úvěry na bydlení. Ženy si také často (22 %) půjčují na nákup domácích spotřebičů a dalšího vybavení, u mužů má tento účel pouze necelých 17 % úvěrů. V účelu půjček nezjistil aktuální průzkum výrazné odchylky oproti výsledkům z roku 2021.

Náš průzkum současně zjistil, že až 43 % lidí s půjčkami má zároveň i nějaké závazky po splatnosti. Nemalou část úvěrů, skoro 9 %, si navíc Češi berou na splacení jiných dluhů. Činí tak výrazně častěji muži než ženy a bohužel i lidé ve vyšším až důchodovém věku, kteří mají obecně problémy se splácením svých závazků. Senioři ve věku přes 65 let si také ze všech nejčastěji půjčují peníze na pokrytí potřeb jiného člena domácnosti, což je velmi riskantní krok, často se setkáváme s případy, kdy tito členové rodiny nesplní své sliby, neplatí své závazky a senioři se ocitají v existenčních problémech,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Podíl respondentů s půjčkami a současně i závazky po splatnosti se oproti roku 2021 zvýšil jen mírně (z necelých 41 % na 43 %), snížil se ale podíl úvěrů na splátky jiných dluhů – z více než 11 % na necelých 9 %. Naopak se zvýšil podíl seniorů, kteří se zadlužili kvůli potřebám jiného člena rodiny – z necelých 8 % na 11 %. Češi si jen v minimální míře berou úvěry na úhradu pravidelných plateb, jako je nájem nebo účty za energie, stejně jako na léky, potraviny, dovolenou nebo třeba dárky. Výjimkou je pokrytí nečekaných výdajů, které představuje skoro 11 % úvěrů (v roce 2021 šlo o 7 %).