29.11.2023

Více než polovina domácností čeká s nákupy potravin na slevové akce, celá čtvrtina nakupuje pouze základní potraviny

Hradec Králové, 29. listopadu 2023 – Přes 38 % českých domácností utratí měsíčně za potraviny mezi 5 a 10 tisíci korunami, necelá třetina (30 %) rodin si musí vystačit s částkou 3 až 5 tisíc korun. Více než 10 tisíc korun utratí jen 19 % českých rodin. Výdaje za potraviny a nákupní zvyklosti Čechů zjišťovala společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Částky, ve kterých se pohybují měsíční nákupy potravin, se příliš neliší mezi ženami a muži. V Ústeckém a Libereckém kraji si s měsíčním rozpočtem do 10 tisíc korun vystačí 88 % domácností. Naopak v Plzeňském kraji utratí 26 % domácností za jídlo více než 10 tisíc korun. Ve Středočeském kraji je to téměř 24 % domácností a v Praze 23 %. Nejvíce za nákupy utratí lidé pracující v oboru finančních a pojišťovacích služeb a ve zdravotnictví. Plných 41 % respondentů z těchto profesí uvádí měsíční útratu přes 10 tisíc korun.

Výdaje za potraviny celkem rychle rostou s dosaženým vzděláním lidí, což může souviset nejen s vyšším příjmem, ale také s větším zaměřením na kvalitnější stravování. Čtvrtina respondentů našeho průzkumu ale také uvádí, že začala nakupovat pouze základní potraviny a 16 % domácností rostoucí ceny donutily nakupovat méně kvalitní potraviny než dříve,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Možnost, jak za nákupy potravin ušetřit, vidí 55 % Čechů ve slevových akcích. Slevy využívají spíše ženy (60 %) než muži (50 %), pak lidé ve věku 25 až 44 let (přes 62 %) a rodiče na mateřské a rodičovské dovolené (71 %). V porovnání s loňským průzkumem nastalo zlepšení u českých domácností, které mohou nakupovat pouze základní potraviny, jejich počet poklesl z loňských 28 % na letošních 24 %. Více než pětina (22 %) dotazovaných (24 % mužů a 20 % žen) se nijak omezovat nemusí a nakupují dle potřeby.

Při svých nákupech se nemusí omezovat především lidé ve věku 45 až 54 let, respondenti pracující v oboru finančních a pojišťovacích služeb, stejně jako zaměstnanci v oblasti školství, vědy a výzkumu. S nakupováním základních potravin si musí vystačit především Češi pracující v zemědělství a lesnictví. Nicméně ti si také často vypomáhají vlastním chovem a pěstováním,“ doplňuje Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Meziročně stoupl počet Čechů (častěji muži než ženy), kteří se za levnějšími potravinami vypraví na nákupy do zahraničí, vloni se jednalo o 10 %, letos už to je 14 %. Současně klesl počet domácností, které kvůli zdražování potravin upravilo svůj jídelníček tak, že jedí méně často a menší množství jídla, z 15 % na 10 %. Na potravinové banky se spoléhá jen naprosté minimum Čechů (hluboko pod 1 %), stejně jako v loňském roce.